Eteenpäin

Hiljaista on ollut kirjoituksen rintamalla. Tekemistä on riittänyt senkin edestä. Mistähän sitä sitten aloittaisi…? Vuoden 2017 sai pakettiin ja oli kerättävä palkeet täyteen ilmaa ja lähdettävä vuoden 18 kaveriksi. Ai niin meille tuli uusi rekrytointi ja ja… helmikuun puolella oli pakko tehdä jotain sellaista mikä oli kaukana siitä utopiasta, jota olin yrittäjänä päättänyt olla suorittamatta – katkaista työsuhde työntekijän kanssa. Aikaa ei ollut paljon kerennyt kulua, kun olin elvistellyt, että nyt on lisää tekijää saatu taloon. Odotukset olivat hyvät, koska meillä oli meidän konseptilla kokemusta uuden tekijän palkkaamisesta, perehdyttämisestä ja vauhtiin lennättämisestä. Ensiksi opetellaan kävelemään ja sitten oikealla hetkellä juostaan niin maan perkeleesti. Nyt jäi lentolupakirja pahasti kesken, kun ei päästy edes kananlentoon asti. Voin sanoa, että se kiristi omaa vannetta ohimolla ja ihan kunnolla. Epäonnistuminen. Suomalainenhan pelkää onnistumista, koska sitä voi edeltää montakin epäonnistumista. En minä allekirjoittaneena pelkää enää mitään muuta kuin epäonnistumista ja perheeni puolesta. Kaikki muu menee siinä samassa kuin janssonin kiusaus ja suomalaisten kiekkovalmentajien ”kivi”- tervehdys. Noloa korkeintaan.

Työsuhteen päättämistä ennen ja jälkeen olen miettinyt lukemattomia kertoja, että mikä meni vikaan. Olinko itse huono esimies? Sellainen, joka ei ollut läsnä? Varmasti näitäkin. Sellainen, joka pitää/piti jotain asioita itsestään selvänä? Ehdottomasti. Sellainen, joka ei osannut kysyä työnsä tekijältään, että onko jotain missä voin auttaa? En helevetissä. Annettiin selkeä manuaali kuinka käynnistää työn tekeminen. Resurssit, pelit ja pensselit. Itseni. Käytä minua hyväksesi niin paljon kuin sitä haluat. Haluan, että sinä opit ja osaat. On minun intressini, että sinä menestyt. Silloin yritys menestyy ja kaikki voittaa. Mutta ei niin ei. Olen äärimmäisen suoraviivainen ja edellytän oikeita tapoja toimia. Selitykset toimivat siihen asti, kun on selkeä syy. Sen jälkeen minulle on aivan turha myydä mitään enempää. En osta.

Mikä sitten voi aiheuttaa sen, että työnantaja näkee työntekijän panoksen työsuhteen katkaisemiseen? Vaikka ei ole kokemusta tältä segmentiltä sen enempää (joskus historiassa kyllä) niin uskallan väittää, että se on tekemisen asenne. Jos ei ole asenne kunnossa niin se ei vie sinua enempää eteenpäin. Jos ei ole halua tehdä alussa enemmän, jotta pääsee konttauspositiosta seisomaan, niin vaikea on jonain päivänä olla kultamitali kaulassa. Jos ei ole nälkää oppia oikeita tapoja, toimialaa ja omaa halua tulla parhaaksi niin miksi sitten edes vaivautua pelipaikalle. Asenne – asenne – asenne.

Miten se sanonta meneekään, kun kerrotaan, että aina välillä sattuu ja tapahtuu? No, sitä vaan sitten sattuu ja tapahtuu. Kaurismäkeä lainaten, perkele. Eteenpäin.