Ihan päin peetä mennyt toimitusketju

Vanhaksi pitää elää, jotta saa kokea ”kaiken”. Laatu ja logistiikka. Joskus aiemminkin olen raapustanut sanasen logistiikan ”harmaasta alueesta”. Tämän jälkeen olen montakin kertaa sanonut, että maailma olisi täydellinen, jos vaan tavara saapuisi edes ajallaan. Nyt tähän saan lisätä, että elämä olisi nompparelleilla tanssimista, jos tavara olisi sellaista kuin sen olettaa olevan. No aina ei valitettavasti niin ole!

Äiti ja isä saattelivat 16-vuotiaana maailmalle saatesanoilla, että oleta ihmisten kohtelevan sinua niin kuin sinä kohtelet heitä. Juu juu, mutta eipä toimi aina arjessa. Ihmisiä nyt on moneen junaan, joku jää laiturille ja kaikille ei pidä edes myydä junalippua. Tämän saimme karvaasti kokea pienessä yrityksessämme, kun kaksi kertaa yritimme paikata vihkoon mennyttä tilannetta niin kuin maallikon ajatuksissa se kuuluisa tilaajavastuu antaa ymmärtää.

Tarina keskinkertaisuudessaan etenee niin, että uusi asiakassuhde syntyy pitkän taistelun jälkeen. Avautuu mahdollisuus. Laukaisupaikka pitää käyttää hyväksi. No, totta Mooses se käytettiin! Alku oli herkkää tunnustelua, sitten ranteet lukkoon ja pelin edetessä ylämummoon kerta toisensa jälkeen. Myyntimies tuulettaa. Mikä euforinen tila! Peli aaltoilee. Ensimmäinen rangaistus. Syy: epäkurantti tavara. Valmistajan vika. Myyntimies on avuton. Kentällä olevana hyökkäyksen spesialistina, yritän kaikkeni ja muodostautua puolustusasemaan, mutta sillä asenteella, että vastahyökkäyksen tullen, olen hereillä joka aistilla. Iso painostus toimittajan päätyyn. Uudet tuotteet tilalle. Huokaus heti tilanteen jälkeen, vaikka tappiota koettiin. Erätauko pelastaa. Omien toimintojen selvitys, toimitusketjun viilaus, vahvistuksena ISO9001. Selvitys tapahtumien kulusta asiakkaalle. Siunaus, että virheitä sattuu kaikille. Eteenpäin. Jälleen peli etenee päädystä toiseen. Arvaamaton tilanne syntyy, kun sokkokulmasta tulee iso niitti. Syynä sama virhe, tällä kertaa peruuttamaton. Yrityksemme yksilönä ei enää toivu tähän otteluun. Määrittelemätön yläraajavamma. Mitään muuta ei ole tehtävissä kuin pakata kamat kasaan ja toivottaa hyvää päivänjatkoa. Pelit tämän asiakkaan kentällä on valitettavasti pelattu. Kiitos mahdollisuudesta ja anteeksi.

Yllä oleva tarina on sellainen, jonka jokainen vähänkään pidempään myyntityötä teollisuuden parissa tehnyt on kokenut. Uskon vakaasti näin. Ja mikäli ei ole, niin silloin ei enää kehitetä toimintoja eikä panosteta kaikkea mestaruuden eteen. Ei tästä aiheesta sen enempää tällä kertaa. Joskus toiste lisää. Pointti tässä on se, että älä koskaan luota siihen, että asiat, jotka ovat sinulle itsestään selviä, olisivat sitä myös sinun toimintasi sidosryhmille. Tässä oli meidän yritykselle iiiiso opetus. Kyseinen toimittaja ei meille enää tavaraa toimita, ainakaan ennen kuin pystyy aukottomasti todistamaan laadunvarmistuksen saamisen oikealle tasolle.

Joku voisi sanoa, että tällaista sattuu tekevälle. Itseäni se ei lohduta hevon paskaakaan. Minua harmittaa eniten se, että me luotimme johonkin ja meihin taas luotettiin toisesta suunnasta. Ja nyt tuo ketju kusi. Ja koska meidän roolimme on olla puun ja kuoren välissä niin meihin sattuu kaksi kertaa enemmän. Ja minua sattuu eniten, koska voimalaitahyökkääjänä minuun luotettiin. Koin, että olen henkilökohtaisesti epäonnistunut vaikka en sitä kaapelia omin pikkukätösin valmistakaan. Silti…

Menen nurkkaan, nuolen haavat, mutta seison sen kaiken takana miksi WIRECO on olemassa. Asiakkaat. Ilman teitä ei ole meitä. Nyt, uutta matoa koukkuun ja eteenpäin.

-Ali-