Kansainvälisyys

Toissa viikon Bauma 2016 messuista juuri ja juuri suoriutunut. Pitkä tiukka rupeama etsimässä uusia asiakkaita ja toimittajatapaamisia suorittamassa. Jälleen kerran tuli itselleni osoitus siitä, että maailmassa on monen monta ihmeellistä asiaa, joita aina joku haluaa myydä. Ja ihan parasta tai itse asiassa häkellyttävintä on se, että ei ole ikuna koskaan milloinkaan kuullut jostain sadan miljoonan puulaakista, joka on helevetin koneita valmistanut jo sitten Luciferin ajoista. Ihmeellistä…

Rupesin lentokoneessa istuessa itsekseni fiilistelemään erimaalaisen lentohenkilökunnan hoitaessa pelastautumisohjeita viittomakielellä. Huomasin tämän shown monen monta kertaa jo aiemminkin nähneeni, että ”jokainen” lentoyhtiö = kansallisuus, suorittaa sen hieman erilaisella marssijärjestyksellä. Tästä sitten valkeni omaan työhöni liittyen erilaisten ihmisten eroja ja yhtäläisyyksiä. Listasin ihan vitsillä muutaman nyanssin, jolloin juuri tällainen ”kirjoitan ylös konkreettisesti” valaisee motiiveja ihan eri lailla kuin pelkkä ajatusfiilistely.

  • saksalainen: achtung ja täsmällisyys. Luovuus on yliarvostettua. Excel on mahtavaa! Ja kun tehdään niin sitten perkele mennään.
  • ranskalainen: merde de la merde. Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus itsessään. Itseluottamus on kyllä aina ihan satakymmenen.
  • amerikkalainen: absolutely vitsin hienon mahtavaa ja kerrassaan upeaa! Tavoite, kun on asetettu niin ei ole syitä tai mitään muita, kun I have a dream ja sitten tehdään.
  • japanilainen: oletko varma? Kyllä. Sataprosenttisen varma. Varmasti? Ehdottomasti kyllä. Mitä tarkoitit? No, sitä millä hillittyväisyys ja tehokkuus yhdistyvät. Kyllä.
  • turkkilainen: kauppaa kauppaa kauppaa. Kaikki kyllä onnistuu, kun nyt ensiksi vaan tehdään. Sovitaan sitten kaikki muu myöhemmin. Luota minuun…
  • suomalainen: no, mää sillai ajattelin, että jos mää nyt sitten ehkä kuitenkin tämän suunnittelen ensiksi loppuun 10 vuoden päästä ja ja ja… mutku, sitku, voiku…
  • ruotsalainen: jåå-å, ensiksi sovitaan, sitten perään keskustellaan ja loppuun päätetään kaikki uusiksi. Kunhan meillä kaikilla on hyvä ja sama mieli.

Tässä nyt jotain todella typerän kärjistettyä ja karrikoitua. Se on vaan niin, että kun tuolla maailmalla pyörii ja ihmettelee, niin kaikkea sitä tapahtuu/näkee/kokee. Jossain kohtaa sitä alkaa huomaamaan tiettyjä lainalaisuuksia, joita meidän ihmisrodun sisällä vallitsee. Eivätkä nämä antropologiset viitteet niin kamalan vääriä ole. Joskus se vaan rupeaa hymyilyttämään, kun tietyn tahon ”company policy” tulee ja iskee saman mantran uudelleen. Jep! Se on juurikin tämän maanlainen.

Kaikesta huolimatta kansainvälisyys on ihan saakelin hienoa! Se on hienointa mitä juuri sinulle ja minulle (minulla on jo ;)) voi tapahtua homogeenisyyden tasoittamiseksi vaikka pelkästään liike-elämänkin suuntaan. Erilaisuus. Hiukan on siistiä! Mitä kaikkia mahdollisuuksia se voikaan tuoda tullessaan? Sitä sitten vaan pelkäämään.