Työhyvinvointi

Sankarimme Niko päätti lähteä tekemään tästä uutta haastetta käsitteestä hyvinvointivaltio… ei kun hyvinvointi työpaikalla. Itse olemme Nikon kanssa molemmat olleet sellaisissa ympäristön ympäröimänä eli työpaikoissa, jossa hyvinvointi ei todellakaan ole ollut se keskeisin tekijä yrityksen johdolle. Itse sellaista en ymmärrä, että miksi ei. Miksi ei panostaa työntekijöiden hyvinvointiin, jotta fyysiset pelit, pensselit olisivat kunnossa ja joiden tiimoilta tekijä kokee omaavansa riittävät edellytykset tehdä työtänsä, kunnolla. Ja koska rahalla saa ja hevosella pääsee, niin henkistä puolta ei ole voinut eikä saanut unohtaa, joka mielestämme on kuitenkin se kaikkein tärkein asia.

Itse omaan välillä maailman laiskimmat synapsit, jolloin työntekeminen on näin yrittäjällekin vähintäänkin takkuisaa. Ja jos se on synti myöntää tämä asia ääneen niin ok, nostan heti käden ylös. Syyllinen. Toisaalta, jos en yrittäjänä tee, matkusta, keskustele, siivoa, korjaa, kannusta, ohjaa, paikkaa, korjaa, kustanna, kuuntele tai ole selkänoja tai edes välillä se kaveri maailman huonoimmilla vitseillä varustettuna niin miksi helevetissä olen sitten yrittäjä? Miksi olen edes sitten lähtenyt palkkaamaan työntekijöitä, joiden apua tarvitsen yrityksen toiminnan kasvattamisessa, kehittämisessä ja eteenpäin viemisessä? No siksi, että vaikka heti sen jälkeen, kun olen päässyt sivuuttamaan laiskuuden kliimaksin ja sen seurauksena olen pukenut päälleni Clark Kentin aliaksen, niin olen huomannut, että omalla tekemiselläni aiheutetut seuraamukset edellyttävät sen, että jos ei meidän yrityksessä olisi työntekijöitä, niin sinne piirikunnalliselle tasolle me painuisimme heti. Nämä työntekijät tekevät sellaisia asioita, joita minun itsessäni tunnistettujen vahvuuksien ja heikkouksieni kautta ei vaan kannata tai pidä tehdä.  Vaan meidän jokaisen pitää keskittyä siihen missä minä luulen olevani ihan ok ja he tekevät sellaisia työtehtäviä, joissa me kaikki tiedämme heidän olevan loistavia. Ja jotta näitä vahvuuksia päästäisiin korostamaan, hyödyntämään (vink vink! – yrityksen tehtävä…) ja jalostamaan, niin työntekijöille niin kuin itsellenikin on äärimmäisen tärkeää, siis tärkeintä, että viihdymme työpaikalla. Meillä saa hakata pöytäjalkapalloa, juoda litratolkulla kahvia ja välillä on tarjolla pientä purtavaa yms. Lisäksi pidämme tasaisin välein yhteisiä palavereja ja lounaallekin eksytään aika ajoin yhdessä. Tämän kaiken perus-tekemisen lisäksi pidämme ja suoritamme erilaisia aktiviteetteja: milloin kartingista seinäkiipeilyyn tai luontopolkuilua ja onhan sitä poksauteltu… POKS POKS kuohariakin sen takia, että se tuntui sillä hetkellä hyvälle. Tai että olimme onnistuneet saavuttamaan jotain yhdessä. Emme me todellakaan ole mikään sosialistinen jatke kapitalistisessa liukumäessä, mutta kyllähän se joukkueurheilun suurelle suorittajalle tuntuu hyvälle, kun yhdessä asiat menevät eteenpäin ja saavutamme yhdessä asetettuja tavoitteita.

Mutta, ei kuitenkaan kannata luulla, että elämä työpaikalla olisi pelkkää piknikiä. Yrittäjänä odotan, että ihmiset tekevät työnsä sillä parhaalla pieteetillä mihin pystyvät ja osaavat. Ja työ itsessään on paljon vastuuta, ahertamista ja menetettyä vapaa-aikaa. Mutta, kun se vapaa-aika maksaa ja siihen me kaikki tarvitsemme työtä. Ja jos jotain muuta väittää niin PYH sanon minä. Idealismit ja puunhalauksen ihanat arvot ovat sitten asia erikseen.

Summa summarum. Minulle yrittäjänä työpaikalla viihtyminen on SE tärkein juttu. Jos ei siellä viihdy eikä sinne halua tulla niin koen henkilökohtaisesti epäonnistuneeni. Kun luin alla olevan linkin, jossa ulkopuoliset tahot tarkastelevat meidän ”normipäivää toimistolla” niin pistää lämmittämään mieltäni, että hyvä, jos omalla toiminnallamme näytämme viestivän, että meillä on itse asiassa aika nasta paikka hengailla ja sanoa sitä duuniksi. Ja jossa suutaan saa louskuttaa ihan kunnolla, että saa siipeensä. Paitsi Eemeli… 😉

 

http://www.iskussa.fi/?p=6573